Koulutus unelmana, koulutus murroksessa #koulutus #kouluttaminen

Muutama vuosi sitten asetin tavoitteeksi että tekisin päätoimisesti koulutusta, ja nyt se on totta. Unelmani on siis toteutunut, aikamoista. Opiskelen kasvatustiedettä tuossa sivussa ja koulutan tällä hetkellä työkseni mm. yhteistyövälineiden kuten Yammerin ja muiden Office 365 -maailmaan liittyvien uudenlaisten työtapojen käytäntöjä.

Samaan aikaan koko koulutusmaailma ottaa kovasti iskuja, siis se perinteinen. Yksisuuntainen luennoiminen ja tiedon kaataminen ei enää motivoi ketään, eikä se aikanaan yhteistyövälineiden kontekstissa ole oikein mitenkään perusteltavissakaan. Lisäksi hyvänä asiana on se että netistä löytyy kaikki perustieto asiasta kuin asiasta, eli siihen ei periaatteessa tarvitse käyttää turhaan aikaa. Oppilaitokset ovat ihmeissään esim. MOOC -ilmiön takia, ja siksi että oppilaatkin vaativat myös aktiivista oppimista tuuttaamisen sijaan.

Mikä tässä sitten kiehtoo, kun kaikki perinteinen on sortumassa käsiin? No, oppiminen kiinnostaa edelleen. Miten rakennetaan sellaisia tilanteita, joissa ihmiset oppivat parhaalla mahdollisella tavalla niillä resursseilla, joita on? Aina ei ole mitenkään oppimisen kannalta hyvä että mennään kurssille istumaan päiväksi ja syödään kurssikeskuksen leivät ja pullat, joskus se voi sitä olla. Joskus paremmin toimii parin tunnin käytännön harjoittelu omalla työpaikalla, oikeassa tilanteessa, oikeilla välineillä. Tämäkin on mahdollista tänä päivänä, siten että kouluttaja on paikan päällä mukana tai sitten etänä vaikka Lync:n välityksellä.

Olen sitäkin miettinyt että mikä voi olla nyt ja tulevaisuudessa kouluttajan rooli, kun kaikki tieto on kaikkien saatavilla ja kaikki oleelliset materiaalit löytyvät jo nyt netistä? Eikö sellaisen luennoivan kouluttajan voisi vaikka korvata robotilla tai nauhoituksella? Näkisin että kouluttajan tehtävä on yhä siinä että hän luo noita tilanteita, joissa oppiminen sujuu. Rooli on varmastikin menossa jollain tavalla valmentavaan suuntaan, siten että asetetaan tavoitteita ja sitten niitä kohti mennään.

Sekin on kiehtovaa että kukaan ei taida oikein tietää mitä tulevaisuus tämän suhteen tuo. Omalla kohdalla olen huomannut että vaikka teknologia mahdollistaa monenlaisia etäkontaktimahdollisuuksia, silti loppujen lopuksi ideat välittyvät parhaiten ns. lähikontaktissa, mikä ei siis tarkoita perinteistä luokkahuonetta.

Itse haluaisin nähdä sellaisen muutoksen että erilaisissa organisaatioissa alettaisiin asennoitua oppimiseen ihan kuin se olisi jokaisen oma oikeis ja mahdollisuus. On yhä paikkoja, joissa ajatellaan että “ei ne käyttäjät tätä kuitenkaan tajua” tai jotain vastaavaa, eli on olemassa vastakkainasettelu ikäänkuin niiden jotka tietävät ja niiden jotka eivät muka tiedä välillä. Uskon itse että kun ihminen ymmärtää että miksi joku asia on hänelle tärkeä, hän on niin luova ja taitava että pystyy keksimään keinot oppia tarvittavat taidot tavoitteeseen pääsemiseen. Eli, ehkä yksi kouluttajan tehtävä on myös kommunikoida tätä viestiä eteenpäin?

Advertisements

2 thoughts on “Koulutus unelmana, koulutus murroksessa #koulutus #kouluttaminen

  1. Itsekkin kouluttamisesta kiinnostuneena olen pohtinut samaa. Oppijan kiitollisuus on palkitsevaa 🙂 Kun kirjoitit näistä etäkontakteista ja lähikontakteista niin jäin miettimään, että onko sillä sittenkään niin suurta merkitystä? Mielestäni on tärkeää, että taidot siirtyvät eteenpäin hyvässä hengessä ja tehokkaasti jollain kontaktilla. Liian usein on niin, että aikaavievän lähikontaktin vuoksi asioita jätetään kokonaan opiskelematta…. Lähikontakti on aina palkitsevaa molemmin puolin, mutta jonkinlainen kehittynyt virtuaaliopastus voisi olla hyvä vaihtoehto.

    1. Ihan totta, se aito kontakti on varmaankin oleellista ja se kyllä onnistuu videoyhteydelläkin, äänellä tai miksei tekstilläkin jos vain tahtoa on.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s