Tietotyö – mitä on sanahirviön takana? #tietötyö

Erään asiakkaan kanssa kun juttelin syksyllä ja ohimennen mainitsin sanan tietotyö, hän (viestinnän edustaja) välittömästi kommentoi “tuo on IT:n asiaa, he varmaan tietävät”. Olin hämilläni. Eivätkö kaikki nykyään tee tietotyötä jollain lailla? Kaikki käsittelevät tietoa tai välittävät sitä eteenpäin?

Toisaalta taas tuota termiä on tullut pyöriteltyä oman työn merkeissä eri näkökulmista mutta aina niissä on ollut tavallaan tämä “IT” -aspekti mukana – tehdäänhän useita osia arkisesta tietotyöstä jonkinlaisilla digitaalisilla välineillä (mutta ei mennä nyt siihen mitä se digitalisaatio, toinen sanahirviö, pitää sisällään)

Outi Lammi on nyt juuri etsimässä vinkkejä tietotyö -aiheisista blogeista suomeksi, joten vinkatkaa hänelle jos löydätte. Keskustelimme aiheesta Tavoitteellinen bloggaaminen -ryhmässä ja ihmettelimme että miksi niitä tuntuu olevan niin vähän? Kyllä luulisi että aihe kirvoittaa kirjoittamaan, tekeväthän niin monet jonkinlaista tietotyötä?

 

Ehkä kyse on osittain siitä että sana on niin epämääräinen. Sillä voidaan tarkoittaa ainakin jotain seuraavista:

  • henkilökohtainen tietotyö: miten käsittelen ja tuotan tietoa, mihin tallennan sitä, miten pääsen siihen käsiksi, mikä tieto on minulle päivittäin oleellista? Tähän liittyy välineitä, opittuja rutiineja, hyviä ja huonoja käytäntäjä, omia luovia ratkaisujani, joita en tule edes ajatelleeksi. Usein en kuitenkaan itsekään ajattele tietotyötä sinänsä, vaan sitä mikä minkäkin työn tavoitteena on? Onko tarkoitus saada projektin joku tehtävä valmiiksi? Onko tarkoitus viimeistellä tarjous? Onko tarkoitus vetää koulutus? Tietotyö konseptina tulee enemmän esiin yhteisön tasolla, mutta ei koko aikaa ->
  • yhteisön tietotyö: tiimin, projekiryhmän, avoimen yhteisön tai jonkun muun vastaavan porukan tapa tehdä yhdessä töitä. Miten kerrotaan kaikille joku asia? Miten tuotetaan yhdessä tietoa, tai jalostetaan sitä eteenpäin? Miten asioista sovitaan? Kuka tekee mitäkin? Tällaisessa kuviossa puhutaan välineistä mutta ehkä oleellisempaa on että miten sovitaan että asiat hoidetaan? Joku tekee päätöksen, usein avoimissa yhteisössä toiminnan aloittaja, eli että nyt me käytämme tätä Facebook -ryhmää näiden hassujen kirjankansien jakamiseen, tai nyt organisoimme tällä wikillä seuraavan kesän 5 -vuotisbileiden ohjelman.
  • organisaation / korporaation tietotyö: Miten joku isompi yksikkö, joka pitää sisällään useita tiimejä ja projekteja hoitaa tiedon käsittelyn ja viestinnän? Onko tiimeille jotkut ohjeet tietotyöstä, eli siitä mitä tietoa minnekin laitetaan ja miten niitä halutaan jaettavaksi vai annetaanko kaikkien tiimien soveltaa kuten itse haluavat? Eli mennään jo aika metatasolle? Voidaan linjata vaikka että kaikki tietynlainen tieto pitää saada jakoon jonnekin yhteiseen paikkaan kuten Yammeriin tai pääkonttorin ilmoitustaululle. Voidaan linjata jotain välinealustoja viralliseen käyttöön ja päättää mitä tehdään varjo-IT:lle.

Onhan tuossakin jo kaikenlaista. Monella tasolla mennään ja mitään kovin seksikästähän tuo maailma ei ole. Tuskin työn merkityksellisyys muuttuu oleellisesti, siis sen ydintekemisen, vaikka tiedon liikuttaminen tai viestiminen tehtäisiin jollain eri tavalla? Kuitenkin jossain vaiheessa tullaan siihen että sitä tavoitteellista työtä pitää tehdä, vaikka kuinka oltaisiin, ja miksei oltaisi tänä päivänä, modernien tietotyövälineiden kanssa tekemissä ja että voidaan tehdä työtä mistä tahansa. Tämähän on itse asiassa se peruslähtökohta, jonka jälkeen voidaan miettiä että miten tämä kaikki parhaiten meidän tiimiä, organisaatiota tai yksilötasolla minua hyödyttää? Tämä viimeinen on ehkä oman nykytyöroolini asiaa enemmän, eli koska meidän on tänä päivänä mahdollista sujuvoittaa monia perusasioita hoitamalla alustat ja välineet kuntoon niin miksi ei tehtäisi niin. Siitä saa hyvän pohjan jolle rakentaa uudenlaisia käytäntöjä.

Isommassa kokonaisuudessa taas voisi ottaa senkin näkökulman että mitä kaikki tämä tiedon käsitteleminen tekee meille ihmisinä? Miten pysymme terveinä kaoottisen tietotulvan keskellä? Miten tiedämme ketä uskoa ja ketä ei, koska kaikki väittävät olevansa myös tietotyön asiantuntijoita? Miten jatkuvan saatavuuden itselle asettama vaatimus vaikuttaa mielenterveyteen pitkällä juoksulla? Miksi aina hämäännymme uusista välkkyvistä välineistä ja kuitenkin toistamme usein samat virheet niin paperilla kuin bittiavaruudessakin?

Taisi jäädä se tietotyö kuitenkin tällä kertaa määrittelemättä? Ehkä se onkin vain yksi kerros työn kokonaisuudessa, se tavallaan perusosa, ja siinä päällä on sitten ne tavoitteet ja muut sellaiset?

Advertisements

2 thoughts on “Tietotyö – mitä on sanahirviön takana? #tietötyö

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s