Syvälle iskevää tarinallistamista #kirjat #lukeminen

Jos kirjoja vertaisi huvipuistolaitteisiin, niin hyvät klassikot olisivat sellaisia todella monipuolisia ja monimutkaisia karuselleja tai vuoristoratoja, joissa esitettäisiin myös liveteatteria. Remekset ja Nesbot olisivat ehkä sellaisia jonkun vesiesteen kautta hurauttavia vauhdikkaampia mutta suoraviivaisia sopivalla, turvallisella tavalla pelottavia mutta kuitenkin hieman kaavamaisia viihdekokemuksia. Sitten on kasa kioskikirjallisuutta, jotka vastaisivat ehkä hattaran päälle astumista tai laitteeseen jonottamista, eli sellaisia hetken kestäviä ehkä tympeitäkin kokemuksia. Jotkut blogit olisivat tässä vertailussa ehkä peilisaleja, vekkuloita tai tuulen silmille heittämiä lentolehtisiä.

Sitten, muutamat kirjat olisivat kuin sellainen törmäilyradan auto, johon istuessasi läheisestä kiertävästä tivolista karannut hulluksi tullut klovni tulee ja kaappaa koko radan ja pitää kaikkia panttivankina aseella uhaten ja väkivaltaiseksi äityen, kunnes poliisi tulee ja koko homma eskaloituu hirvittäväksi kaaokseksi. Siitä selviää (tällä kertaa) ja se jää kokemuksena syvälle mieleen mutta ei siten että sitä haluaisi suositella varauksetta kaikille vaikka onkin kokenut jotain ihan erityistä.

Tänä vuonna on tullut luettua muutama tuollainen hurja kirja. Lue mutta omalla vastuulla, takaan että ovat laadukkaita ja jäävät mieleen mutta en takaa ettei niistä jäisi painajaisia.

  • Veren ääriin
  • Hullun kertomus
  • Gulliverin retket, viimeinen osuus (tämä oli yllätys, todella vaikuttava ja myös aika masentavakin kuvaus ihmisestä)
  • Aiheita, Jouko Turkka

Samaan kastiin menee myös jo paljon aikaisemmin luettu melkein klassikko Amerikan psyko ja ehkä myös jollain tasolla Palahniukin kirjoista Fight Club ja Selviytyjä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s