Mitä yhteistä on kiveen hakatulla organisaatiolla, verkostolla ja yhteisöllä? #cmadfi

Me tiedämme että otsikossa kuvatuilla organisoinnin malleilla on omat eroavaisuutensa mutta onko niillä jotain yhteistä? Saa haastaa. Tässä tällainen “retro 2013” -henkinen lista:

  • johtaja ja johtaminen: ihmisyhteisöihin tuntuu aina muodostuvat johtaja, joko asettamalla, äänestämällä tai itsekseen ryhmän muodostuessa tai valtataistelun kautta. Vaikuttaa myös siltä että on jos on porukka ilman johtajaa tai esikuvaa niin ei ehkä saada oikein mitään aikaiseksi. Johtaja voi olla siis hallinnollinen, esikuvamainen, fasilitoiva, rokkistaratyyppinen yms
  • tavoitteet: jos jotain puuhataan, tavoitteet helpottavat sen huomaamista että onko mitään saatu aikaan vai ei, oli organisoinnin muoto mikä tahansa – tavoitteiden saavuttaminen myös motivoi jatkamaan onnistumisen kokemusten kautta
  • ihmiset: no, vähän itsestäänselvää toki mutta eihän mitään näistä ole ilman ihmisiä ja heidän panostaan. Työpanos voi olla säädelty tai se voi perustua vapaaehtoisuuteen ja innostukseen mutta ihmisten työ joka tapauksessa vaikuttaa tapahtuuko mitään vai ei.

Voi myös kysyä että onko organisoinnin muodolla tai nimityksellä mitään merkitystä jos haluttu asia saadaan aikaiseksi ja ihmiset ovat tyytyväisiä?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s