Eroon passivoivasta kielenkäytöstä ja kohti aikuista ja vastuullista tiedon hyödyntämistä? #oppiminen

“IT -maailmassa” on tavattu puhua “käyttäjistä” tai “loppukäyttäjistä” kun tarkoitetaan niitä ihmisiä, joiden työn tekemisen avuksi joku tekninen järjestelmä on otettu käyttöön. Tehdään loppukäyttäjille ohjeita ja koulutuksia, koska he eivät osaa käyttää systeemejä. Sanotaan että he osaavat sitä mutta eivät tätä, tai jopa sanotaan että “ei ne käyttäjät halua mitään oppia”. On erikseen superkäyttäjiä tai pääkäyttäjiä jotka tietävät asteen verran enemmän. Tässä mallissa on paljon hyvää, ideana tietenkin että ns. loppukäyttäjä haaskaa minimimäärän aikaa opetteluun saaden maksimaaliset hyödyt työnteolleen, eli ns. more bang for the buck.

Jos hieman filosofoidaan, niin eikö meidän pitäisi edetä yhä enemmän kohti autonomista ja aikuista eli oman vastuun kantamista liittyen erilaisiin teknisiin välineisiin? Varsinkin kun puhutaan aiheista sisäinen viestintä, tiedon haku, ryhmätyö, tiedon jakaminen? Näiden asioiden ympärillä on paljon monikäyttöisiä välineitä, joita yhä enemmän kaikkien ihmisten pitää osata hyödyntää oman työn tueksi. Sanoisin siis että emme ole “loppukäyttäjiä” vaan aktiivisia tiedon hyödyntäjiä, jalostajia ja jakajia.

EDIT: löysin tämän tekstin kirjoittamisen jälkeen paremman tekstin aiheesta monimuotoinen oppiminen työelämässä, josta tässäkin piti olla kyse:

http://www.c4lpt.co.uk/blog/2014/11/05/self-managed-learners/

On paljon tietoa, joka minun pitää osata löytää ja jakaa oikeille ihmisille, jotta asioita tapahtuu, eikä sellaiseen toimintaan voi oikein tehdä “loppukäyttäjäohjetta”. Toki jonkun välineen perusteet voi opettaa mutta varsinkin tiedonjakojärjestelmät ovat aidosti hyvin yksinkertaisia, joiden opetteleminen on ihan eri tasolla kuin vaikka jonkun SAP:n. Eli ei mikään iso juttu oikeasti.

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s