Miten voi muuttaa kulttuuria jos sitä ei ole olemassa? #protip #hokema #viestintä #yammer

Oletko kuullut tällaisen lauseen silloin kun puhutaan jonkun uuden viestintävälineen käyttöönotosta (esim. Yammer): “sun täytyy muuttaa sen organisaation kulttuuri” ?

Alla olevassa artikkelissa haastetaan että mitäs jos koko kulttuuria ei ole olemassa? Tulkitsen tämän niin, että kulttuuri on sellainen epämääräinen, ei-konkreettinen fiilis, tunnelma, tapa tehdä ja puhua, hyvin vaikea kiinniotettava. Miten sellaista muka muutetaan?

Entä jos, sen sijaan että haaveillaan kulttuurin muuttamisesta, lähdetään muuttamaan arkea rutiinien muuttamisen kautta? Rutiinit muodostavat arjen luurangon, rakenteen jossa kulttuuriakin tapahtuu. Esim. maailman yksinkertaisin tapa tuhota lopullisesti ne kaikille lähetettävät sähköpostit: aina kun sinulla on tiedotettavaa tai kysyttävää kaikille niin laita se Yammeriin, josta se on kaikkien nähtävillä eikä se rasita kaikkien sähköpostilaatikoita.

Onko rutiinien muuttaminen helppoa? Ei tietenkään ole, se vaatii yhteistä sopimista, harjoittelua ja ennen kaikkea konkreettista tekemistä useilta ihmisiltä. Mutta on se silti helpompaa kuin jonkun hyvin epämääräisen konseptin muuttaminen.

“Culture is an idea. It exists only in our minds. It is a construction of our minds and is no more real than gravity. Or ‘the system’ that we railed against when we were ‘young’.

Maybe I am wrong, but please show me a culture. When I ask that people show me buckets, books, clothes and other artefacts. They tell me stories about people and their behaviour, about what they said. But I still have never seen a culture.

Does that mean we can’t change it? Well maybe not, but maybe making it into ‘some thing’ means that our efforts may be less effective than they might be.”

http://www.consciousbusinesspeople.com/2014/10/culture-exist/


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s