Organisaatiokaaviossa kukaan ei kuule huutoasi – muutosagentin yksinäisyys #uusityö

Moni ns. muutosagentti toimii erilaisissa organisaatioissa sisällä ja näkee miten moni asia voitaisiin hoitaa uudella tavalla. He tietävät, että joitain asioita kannattaa hoitaa linjaorganisaatiossa, joitain projektiorganisaatioissa ja joitain puolestaan yhteisöissä, parvissa tai verkostoissa. Olen tavannut useita tällaisia ihmisiä, ja toiminut itsekin vastaavassa roolissa vuosia, joten ymmärrän monet kipupisteet.

Monesti tässä roolissa joutuu kokemaan yksinäisyyttä, sillä vaikka muutosta tapahtuu, se on hyvin hidasta ja moni ei näe asioita samalla tavalla. Jotkut keskittyvät siihen tämän päivän arki rullaa, toiset siihen miten asioita tehdään isossa mittakaavassa, toiset siihen että tehdäänkö yleensä oikeita asioita.

Parin viimeisen vuoden aikana puhe uusien joustavien organisoitumismallien tarpeesta on kasvanut, samalla kun talouden näkymät ovat heikenneet ja moni on hyvin huolissaan omasta toimeentulostaan. Muutos on välttämätön mutta silloin kun on todella kiire ja uhkakuvia ilmassa, ihminen mieluummin keskittyy siihen millä selviää lyhyellä tähtäimellä kuin lähtisi miettimään perinpohjaisesti isomman kokonaisuuden työtapoja.

Olisi kiva jos tähän olisi tarjota joku pikaratkaisu. Ehdotan että tällaiset muutosagenttiroolin ihmiset yrittäisivät mahdollisuuksien mukaan etsiä toisia, muissa organisaatioissa toimivia ja vaihtaisivat kokemuksia. Ettei kävisi niin että hidas edistyminen turhauttaa ja tulisi luovutettua sillä kyse on tärkeästä työstä. Sitä on vain monesti vaikea tehdä koska roolissa on uskallettava olla organisaatiokaavion laatikoiden ulkopuolella.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s