Tiedemies suosittelee kissavideoita, katso teksti! #thinkingfastandslow #luovuus #uhka

Mitä järkeä on katsella kissavideoita tai jotain hyvää mieltä nostattavia ja toivoa uhkuvia TED -esityksiä näinä aikoina, kun maailma on täynnä vääryyksiä, iltapäivälehtien kannet täynnä uhkaa sekä BB:tä ja talouskaan ei ole kivalla mallilla? Eikö olisi parempi olla realisti ja keskittyä epäkohtiin ja korjata ne ennen kuin tuhlaa kallista aikaansa hassutteluun?

Daniel Kahneman, kirjassaan Thinking Fast and Slow, kertoo syitä siihen miksi edes hetkellinen hyvä mieli on tärkeä asia. Hän kertoo, että mielessä on olemassa mekanismi nimeltään priming (suomeksi ehkä valmistava olotila?), joka tarkoittaa sitä että kun ihminen tulee hyvälle tuulelle vaikkapa katsoessaan lasten leikkimistä, kissavideota, inspiroivaa puheenvuoroa tai taidetta, hän toimii sen jälkeisessä tilanteessa vähemmän ennakkoluuloisesti ja enemmän luovasti.

Eli, hyvä mieli ja turvallisuuden illuusio lisäävät luovuutta. Ei ole samantekevää millä mielellä menee palaveriin, jossa pitäisi vaikka kehittää uusia tuotteita tai palveluita.

Voiko tästä vetää sen johtopäätöksen että esim. lehdet, jotka puskevat uhkaotsikoita päällemme, ovatkin itse asiassa luovuuden nitistämisen asialla, ja sitä kautta talouden alasajon asialla? (Tämä oli sitten huumoria)

Onko sitten uhattu mielentila, tai synkempi olotila huono asia? Ei tietenkään. Kahnemanin mukaan ihminen käyttäytyy uhkaa kokiessaan analyyttisemmin, loogisemmin ja huomaa paremmin esim. uusien ideoiden virheet. Eli, jos on tärkeää tehdä analyyttista työtä vaikka iloisessa mielentilassa ideoitujen palveluiden parantamiseksi, kannattaa ehkä lukaista päivän iltapäivälehdet ja katsoa liveleakista muutama sensuroimaton sotavideo, jotta pääsee sopivaan mielentilaan?

Ehkä yksi johtopäätös on se, että ns. nautitun median laatu vaikuttaa meihin monella tasolla, ja siksi kannattaa miettiä minkälaisella materiaalilla itseään ruokkii?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s