Mitä jos pudottaisimme intranetit pois? #nointranet #tietotyö #esn #minimalismi

Pieni ajatusleikki.

Muistattehan “no email” -liikkeen, jota muutama vuosi sitten hehkutettiin. Eihän sähköposti tietenkään kuollut, se on liian joustava, kustomoitava, henkilökohtainen, kätevä ja liiankin helppokäyttöinen siihen. Ja hitaasti mutta varmasti erilaiset täydentävät viesintävälineet ovat muuttumassa osaksi arkea: pikaviestimet, sosiaaliset kanavat, tiedostojen yhteismuokkaukset jne. Voisi sanoa että modernilla tietotyöläisellä on aika hyvä työkalupakki, jota voi käyttää mistä vain ja milloin vaan.

Joten, miksi emme tässä vaiheessa kokeilisi pudottaa pois työn tekemisen kannalta kaiken epäoleellisen? Kuten vaikka sen perinteisen suhteellisen staattisen verkkosivukokoelman, jota kutsutaan intranetiksi. Vuosikausia niitä on optimoitu, viritetty, lisätty vähän sosiaalisuutta upottamalla kommenttikenttiä ja blogeja sekä kiiltoa, välillä menty takaisin perusteisiin. Kuitenkin, ollaan siinä pisteessä että ihmisiä pitää houkutella käyttämään intranettia. Miksi? Miksi emme investoisi mieluummin siihen että ihmiset osaisivat hyödyntää muuta työkalupakkia mahdollisimman hyvin?

 

Advertisements

6 thoughts on “Mitä jos pudottaisimme intranetit pois? #nointranet #tietotyö #esn #minimalismi

 1. Mielenkiintoinen ajatus, ja hyvä keskustelunavaus. On totta että esimerkiksi Enterprise Social-työkaluilla pystytään nykyään erinomaisesti parantamaan sisäistä tiedonkulkua ja poistamaan siiloja – tavoitteita, jotka ennen (ja varmasti yhä) julkilausuttiin “perinteisissä” intraprojekteissa.

  SIinä missä ESN-työkalut ratkaisevat monet asiat erinomaisesti, on kuitenkin monia asioita jotka edelleen hoituvat paremmin intranetin kaltaisen strukturoidun välineen kautta. Esimerkiksi yrityksen sisäinen dokumentaatio, vaikkapa perehdytysohjeet tai laatukäsikirja on edelleenkin asioita joita useimmat ihmiset mieluummin lukevat strukturoidussa muodossa kuin esimerkiksi sähköposteista, pikaviestimistä tai pelkistä dokumenttivarastoista.

  Ja niinkun alussa mainitsit, ei ne sähköpostitkaan ole mihinkään lopullisesti hävinneet. Toki niiden määrä on vähentynyt radikaalisti, mutta esimerkiksi formaali asiointi virastojen kanssa tuntuu edelleen hoituvan pääsääntöisesti mailitse. Ja kyllä suurin osa yrityksistäkin edelleen jonkinnäköisiä uutiskirjeitä sähköpostitse tuntuu lähettävän.

  1. Ehkä voisi miettiä jotain ääriyksinkertaista intrasaittia, joka olisi enemmän wikimuotoinen – sivuja vain tarpeen mukaan ja niille mielellään hajautettu sisällöntuotanto. Ei mitään tai hyvin minimaalisesti mitään hirveän brändättyä tuotantoa, sillä kyllähän organisaation sisällä tiedetään missä ollaan töissä 🙂 Tarpeen näyttämiseen voisi käyttää jotain pisteytystä / peukutusta, ja ajan mittaan se sisältö olisi enemmän näkyvissä kuin vähemmän hyödyllinen. Lisänä tietysti automaattinen arkistointi sellaiselle materiaalille, jota kukaan ei katsele. Vähän kuten reddit / digg -tyyppiset sivustot?

   Ehkä jotain päivänä saamme sähköpostin ja ESN:n integroitua niin hyvin erot hälvenevät lopullisesti?

 2. Sykähdytti minuakin Markon ajatuskulku.

  Organisaatiomme suuri intra valmistuilee palasina ja kehittyilee ajan myötä. ‘Yhteisöviestimiä’ käytetään siinä rinnalla – ja käyttö laajenee, monimuotoistuu sekä syvenee koko ajan. On kiehtovaa seurata, miten intra-yhteisöviestin-sähköposti-käyttö kehkeytyy ajan myötä. Meistä käyttäjistä se on kiinni, ja siitä miten vahvasti organisaatiossa halutaan ja osataan suunnata eri välineiden käyttöä.

  1. Totta, jonkinlaista johtamista, esimerkillä tai arvovallalla tai yhdessä päättämällä pitää olla että kokonaisuus pysyy ihmisillä hallussa, uskon.

 3. Minusta isojen introjen aika on vain osittain ohi. Etenkin pienemmät organisaatiot pärjäävät hyvin kevyillä intraneteilla. Se on minusta se iso muutos, joka on käynnissä. Intranet ei ole katoamassa, mutta konseptit monimuotoistuvat.

  Ne ylileveät rekkakuljetukset vain karsiutuvat pois, jäljelle jää edelleen hyödyllinen väline/kanava – joskin markkinamielessä bulkkiutunut kokonaisuus.

  Suurin osa “unohtakaa intranet” -läpästä on käytännössä ahdistuneiden myyntimiesten läppää, joita megaprojektien katoaminen ärsyttää. Organisaatioiden sisäisten työkalujen suhteen on kuitenkin eletty se 15vee ihan hullunmyllyä, milloin on puhuttu portaaleista, milloin ECM:stä ja milloin monikanavajulkaisusta jne jne. Osa jengistä kaipaa tätä aikaa, koska myyntimahdollisuudet olivat paremmat.

  Nyt minusta aletaan nähdä metsää puilta. Aletaan ymmärtää, että meillä on tiettyjä peruselintarvikkeita, jotka pitää vaan hoitaa (esim. viestintä ulkopuolisten kanssa, projektien sisäinen viestintä, dokkareiden/tietojen hallinta, asiakastiedot, sisäinen ilmoitustaulu, jne.). Intranet on yksi osa sitä kokonaisuutta.

  Minusta alan jengin pitää keskittyä konseptoimaan fiksuja kokonaisuuksia organisaation sisäisistä tietojärjestelmistä, ja sen “konseptoidaan hei nää kaikki uusiksi” -ajattelun voisi ehkä säästää enemmän tilanteisiin, joissa sitä oikeasti kaivataan.

  Esim. avoimen webin puolella sitä väline/kanava-innovointia oikeasti kaivataan. Sisäisissä maailmoissa on tärkeämpää toimintatapamuutokset ja mitä tehdään – sillä, että onko meillä nyt superportaali vai erillisvälineet, ei ole niin paljon merkitystä. Eri mallit toimivat eri organisaatioille.

  1. “Aletaan ymmärtää, että meillä on tiettyjä peruselintarvikkeita, jotka pitää vaan hoitaa (esim. viestintä ulkopuolisten kanssa, projektien sisäinen viestintä, dokkareiden/tietojen hallinta, asiakastiedot, sisäinen ilmoitustaulu, jne.). Intranet on yksi osa sitä kokonaisuutta.

   Samaa mieltä, tykkään tuosta ajattelusta että on tietyt perusvälineet/työkalut, joilla on yleensä arvoa aika lailla kaikille.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s