Facebookin, Twitterin ja Google+:n oleelliset erot? #some #hyöty

Yksittäisenä ihmisen, kuluttajana ja sosiaalisen median käyttäjänä minua eivät loppujen lopuksi kiinnosta kuin etäisesti näiden kolmen ison sosiaalisen alustan teknologiset erot. Joskus artikkeleissa hehkutetaan toista ja haukutaan toista, sekä kerrotaan että näitä ei oikeastaan edes pitäisi verrata keskenään. Vertailen silti, sillä oleellisia eroja on oikeastaan kovin vähän tästä näkökulmasta. Se, mikä näistä on jonkun mielestä “paras” ei ole oikeastaan kiinnostavaa, merkitystä on sillä mikä milloinkin palvelee tarkoitusta.

Ensin, miksi? Miksi käytän mitään näistä alustoista? Koska haluan olla yhteydessä toisiin ihmisiin globaalisti joko sen perusteella että tunnemme “oikeasti” tai siksi että jaamme jonkun kiinnostuksen kohteen tai siksi että teemme jonkinlaista yhteistyötä, ammatillista tai vapaa-aikaan liittyvää. Haluan osallistua ryhmien, verkostojen ja yhteisöjen toimintaan joko jäsenenä tai vetäjänä. Haluan seurata mitä minua kiinnostavien alojen asiantuntijat miettivät omasta alastaan ja osallistua keskusteluun. Haluan julkaista omia tuotoksiani eri aiheisiin liittyen.

Yksikään syy käyttää näitä alustoja ei liity siihen että haluan käyttää jotain tiettyä teknologista alustaa, vaikka se shokeeraavalta kuulostaakin.

1. Globaali yhteys toisiin ihmisiin

  • Facebook: onnistuu, joko luomalla molemminpuolisella sopimuksella “kaverisuhteen”, tai seuraamalla
  • Twitter: ketä tahansa voi seurata
  • Google+: kenet tahansa voi lisätä omiin piireihinsä (eli käytännössä seurata)

Tämän osalta siis kaikilla onnistuu. Jonkin verran näissä pyörii samoja ihmisiä ja jonkin verran eri. Käytän itse näitä kaikkia siten että kaverilistoillani tai seurattavien listoilla on sekä oikeasta elämästä tuttuja että tuntemattomia, Facebookissa eniten näitä tuttuja tuon kaverisuhteen tekemisen vuoksi. Kaikissa myös on haku, jolla voi hakea aiheita ja sillä perusteella löytää ihmisiä (ja ns. sivuja FB:n ja Googlen puolella)

 

2. Ryhmien, verkostoje ja yhteisöjen toiminta

  • Facebook: ryhmätyö onnistuu joko avoimissa tai suljetuissa ryhmissä
  • Twitter: ei varsinaista ryhmätyömahdollisuutta, kaikki on avoinna kaikille
  • Google+: ryhmätyötä voi tehdä ns. yhteisötoiminnolla, avoimissa tai suljetuissa ryhmissä

Eli, ryhmätyöhön tai ainakin sen koordinointiin toimii sekä FB että Google+. Kummankin täydentäjänä on tarpeen yleensä olla joku dokkareiden tai muun vähemmän virtaavan tiedon muokkaukseen sopiva väline, kuten Google Drive, Etherpad yms.

 

3. Aiheiden seuraaminen ja keskusteluihin osallistuminen

  •  Facebook: tämä toimii ryhmien sekä listojen kautta
  • Twitter: Twitterin ydintä, apuna hyvä haku, hashtagit sekä tehokäyttäjille ehdoton Tweetdeck. Myös listat toimivat hyvin
  • Google+: haku toimii, tietenkin, onhan kyseessä Google. Listoja ei taida voida tehdä mutta tavallaan piirit tekevät tätä samaa asiaa

Eli, tämänkin onnistuu ihan mukavasti kaikissa. Aiheesta riippuu minkä alusta parista löytyy siihen keskittyviä asiantuntijoita tai muita aktiivisia, ja se selviää vain kokeilemalla.

 

Tässä vielä Robert Scoblen vertailua, mukana muutamia hyviä mallilistoja FB:een ja Twitteriin:

https://www.facebook.com/RobertScoble/posts/10152523272699655

https://plus.google.com/+Scobleizer/posts/ZSJzgnvKaWy

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s