#uusityö on wanha juttu

Mielikuvani mukaan viime aikoina, siis muutaman viime vuoden aikana, on kirjoiteltu todella paljon hyviä ja huonoja juttuja aiheesta #uusityö. Eli siitä miten nyt globalisaatio ja robotisaatio ja sosiaalinen media ja digitalisaatio ja ties mikä muu ovat nyt juuri muuttaneet tai muuttamassa työelämäämme murroksellisella tavalla. Näistä jutuista saa kuvan, että kyseessä olisi joku ihan uusi asia, joka on tullut täysin puun takaa.

Eilen selailin ikivanhaa kurssikirjaa (vuodelta 2003, Elämänlaajuinen oppiminen ja aikuiskasvatus), jossa kerrottiin mitä Elinikäisen oppimisen komitea (huom. Suomessa, tässä monien tekstien parjaamassa takapajulassa) on kertonut työelämästä jo ammoisina aikoina vuonna 1997. Siis huom! ennen Facebookia ja sosiaalista intranettia!! Tässä pari kohtaa kirjasta:

  • talouden globaalistuminen, kansainvälisen vuorovaikutuksen lisääntyminen ja tekninen kehitys ovat tehneet epäjatkuvasta ja yllätyksellisestä muutoksesta yhteiskunnan pysyvän olotilan
  • ihmiset ovat jatkuvasti uudessa, uutta oppimista ja uudistuvaa pätevyyttä vaativassa tilanteessa
  • muutos koetaan usein uhkana mutta tarjoaa myös valtavasti mahdollisuuksia
  • oppimisen ilo on tärkeää tässä muutoksen ja uudistumisen vaatimusten keskellä
  • tarvitaan uusi, innostava ja jopa intohimoinen näkemys oppimisesta mahdollisuutena

Kuulostaako jotenkin tutulta? Minusta kuulostaa siltä että tätä samaa sanomaa kierrätetään yhä uudelleen lehdissä, blogeissa ja ties missä. Toki, onhan totta että isot murrokset ottavat aikansa ennen kuin oikeasti toteutuvat ja sisäistyvät laajalti mutta silti on jotenkin hauskaa että samaa asiaa pyöritellään jatkuvasti.

Sinänsä nämä asiat ovat hyviä juttuja mielestäni, kyseessä on ikäänkuin tosiasioiden tunnustaminen. Toinen asia, joka kiertää yhä uudelleen on ns. ajanhallinnan ja stressinhallinnan opit, jotka ovat myös ikivanhoja. Monet ohjeista voisi tiivistää vaikka näin:

  • syö, nuku ja ulkoile riittävästi
  • älä leiki että kiire olisi statussymboli, vaan pidä taukoja, varaa kalenterista vapaita hetkiä – tee ikäänkuin intervallityötä (koskee tietotyöläisiä varsinkin)
  • kommunikoi työkavereidesi kanssa, jotta tieto kulkisi paremmin – tässä ohjekohdassa on vuodesta riippuen joku tekninen härveli mukana, joka on tullut silloin uutena: sähköposti, kännykkä, sosiaalinen media tai sen kaltainen palvelu

Veikkaan että isossa kuvassa olemme tavallaan siirtymässä työn organisoinnissa tuonne co-configuration -maailmaan osittain, ja se siirtymä kestää ja aiheuttaa näitä ihmettelyjä. (Victor & Boynton)

http://www.leeds.ac.uk/educol/documents/00003909.htm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s