Melkein “Lean” aikuisopiskelumetodi inspired by @janneviljamaa #gtg #intervallit

Olin kymmenen vuotta sitten vaimoni kanssa kuuntelemassa Janne Viljamaan luentoa, jonka aihe liittyi jotenkin lasten kasvatukseen. Janne Viljamaa on tuottelias kirjailija, tsekkaa sivut : http://www.janneviljamaa.com/
Luennon introssa Janne kertoi omasta aikuisopiskelustaan, joka teki vaikutuksen: hän kertoi opiskelevansa yliopistossa (muistaakseni sosiologiaa) ja toteuttavansa sen lapsiperheen arjessa eräänlaisella intervallityylillä. Intervalli-sana on tässä yhteydessä oma lisäykseni mutta idea menee suunnilleen näin:

Perheellisen aikuisen ihmisen elämässä on “kaikenlaista”, ei voi tuosta vaan heittäytyä enää täyspäiväiseksi nuoreksi opiskelijaksi, joka bilettää yöt, opiskelee päivät ja nukkuu alkuillat. On ehkä päivätyö, perheen yhteistä aikaa, on ehkä jotain muutakin projektia kuten remonttia tai omaishoitamista tai vastaavaa.

Miten opiskelu tähän sitten muka sopii? Pitää unohtaa se epärealistinen ideaali pitkistä opiskelurupeamista ja lukea pienissä pätkissä siellä täällä keskittyneesti. 20min keskittynyttä lukemista on parempi kuin kokonainen päivä stressaamista siitä että ei taaskaan ole lukenut. Homma pitää pilkkoa pieniin osiin ja tehdä työt “intervalleina”.

Olen nyt soveltanut tätä menetelmää syksystä asti omaan aikuisopiskeluun avoimessa yo:ssa ja se kyllä toimii. Luen usein aamulla ennen töihin lähtöä jonkin aikaa ja teen harjoitustehtäviä pieniin osiin palasteltuina aggressiivisen keskittyneesti pieniä aikoja kerrallaan.

Kiitos Jannelle hyvästä vinkistä!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s