Klassikkoprojektin 1. kvartaali #kirjat #lukeminen

Tämä postaus kiinnostaa ehkä vain kirjafriikkejä. Tai mistäs siitä tietää. Joka tapauksessa, tämä ei ole tavoitteellinen tai hyödyllinen postaus, eli jos etsit sellaisia, kannattaa katsoa jostain muualta. Haluan jakaa tämän asian kirjojen ystävien kanssa.

Lainasin joululomalla kirjastosta kirjan nimeltä Sivistyksen käsikirja. Se on provosoivasti kirjoitettu opas länsimaisen kulttuurin juurille, ja etenkin sen historia- sekä kirjallisuusosuudet kiinnostivat. Tajusin sitä lukiessani että vaikka olenkin lukenut ala-asteelta lähtien jatkuvasti paljon kirjoja, en ole kuitenkaan lukenut mitenkään kattavasti ns. länsimaisen kirjallisuuden klassikoita, vaan olen enemmänkin lukenut “mitä nyt sattuu eteen tulemaan” suositusten tai arvostelujen tai sattuman tai kirjavinkkien kautta.

Siispä, päätin ottaa projektiksi lukea mahdollisimman monta tällaista klassikkoteosta tänä vuonna. Ajankäytöllisesti se ei ole ongelma, sillä vaikka elänkin eimullaooaikaa -kulttuurissa, olen kuitenkin koko ajan vuosien varrella lukenut sekä kirjoja että nettiartikkeleita ja blogeja, twiiteistä ja statuspäivityksistä puhumattakaan. Siispä yksinkertaisesti vain kohdistin enemmän rajallista lukemisaikaani näihin kirjoihin, opiskelukirjojen lisäksi. Se on tarkoittanut että olen lukenut vähemmän blogeja, twiittejä ja statuspäivityksiä kuin aikaisemmin mutta en koe jääneeni mistään tärkeästä paitsi ja luen parhaat kuitenkin.

Tein itselleni listan Evernoteen Sivistyksen käsikirjan listaamien kirjojen ja muutaman muun lähteen perusteella ja aloin lainaamaan kirjastosta näitä kirjoja. Länkkäriklassikkojen lisäksi minulla on listat muodostumassa suomalaisista kirjoista sekä Nobel -palkituista.

1. kvartaalin aikana olen lukenut seuraavat kirjat suunnilleen tässä järjestyksessä:

Mann, Thomas – Tohtori Faustus
Hesse Hermann – Lasihelmipeli
Dostojevski – Idiootti
Linna – Täällä pohjantähden alla
Gogol – Kuolleet sielut
Swift, Jonathan – Gulliverin Retket
Tolstoi, Leo – Sota ja rauha
Voltaire – Sallimus (Zadig)
Lessing, Doris – Shikasta
Flaubert – Rouva Bovary
Gogol – Mielipuolen päiväkirja
Sterne – Tristram Shandy
Stendhal – Punainen ja musta
Gogol – Päällystakki
Mitä olen oppinut tähän mennessä? No, ehkä ainakin sen että nämä kirjat eivät turhaan ole klasikkoja, kaikki hienoja teoksia, joissa riittää miettimistä pidemmäksi aikaa. Voin aika varauksetta suositella näitä ihan kaikille ihmisille, jotka pitävät lukemisesta. Suosittelen myös pikaisen historian kertauksen, jotta osaa yhdistää kirjan tapahtumat ja ajan hengen paremmin, vaikka se ei olekaan välttämätöntä. Pelkän lukunautinnon lisäksi näiden avulla moni uusien kirjailijoiden tai elokuvantekijöiden kirjaviittaus uppoaa entistä paremmin. Jos näistä pitäisi pakon edessä valita yksi suosikki, yrittäisin vastustella viimeiseen asti mutta sitten kuitenkin kun ei muu auttaisi niin valitsisin, ja suosikki olisi Sota ja rauha. En kuitenkaan lähtisi hirveästi näitä pisteyttämään. Projekti jatkuu tästä eteenpäin, seuraavaksi lähtee  Kafkan Linna tai Wilden Dorian Grayn muotokuva
Mielenkiintoista on nähdä mitä eroja ja toisaalta mitä yhtäläisyyksiä eri aikojen ja kulttuurien kertojilla on ollut esimerkiksi ihmisiä ja ihmisten toimintaa kuvatessa. Se on toisaalta lohdullista ja toisaalta surullistakin, sillä ihminen pysyy ihmisenä vaikka maailma ympärillä muuttuu. Ihmisyys näyttäytyy sekä tuoreimpien uutisten, somekäyttäytymisen ja empiirisen havainnoinnin että klassikkokirjojen välityksellä ristiriitaisena, hienona, kauheana, viisaana, intohimoisena, idealistisena, kyynisenä ja äärimmäisen itsekeskeisenä ja tyhmänä samaan aikaan.
Oletko sinä lukenut ja tykännyt jostain klassikkona pidetystä kirjasta?
Linkkejä:
Advertisements

One thought on “Klassikkoprojektin 1. kvartaali #kirjat #lukeminen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s