Sosiaalisen median työskentelymalli on liian kapea #some

Sari Veikkolainen kirjoitti hyvän jutun uuden verkkoviestinnän vastustuksesta. Olen törmännyt noihin samoihin argumentteihin useasti ja jopa tietyllä tavalla kyllästymiseen asti. Viime aikoina olen tosissani miettinyt että mikä tässä oikein mättää. Eli siis mikä on että sähköpostin uumenista on niin vaikea hypätä täysin avoimiin verkkoihin heittämään juttua? Ja siinä se vastaus ehkä ainakin osittain on? Somevälineet tukevat vain aika kapean oloista toimintamallia, eivätkä mahdollista vielä sellaista helppoa joustavuutta. Esim. jos ollaan seminaarissa, vain harva menee heti spontaanisti joukon eteen huutelemaan. On vähemmän pelottavaa etsiytyä vaikka sellaiseen pienempään porukkaan, joka ehkä toimii samojen tavoitteiden parissa.

Toki, meillä on monissa ESN -välineissä, FB:ssä ja G+:ssa erilaisia ryhmätoimintoja mutta kuitenkin toiminnan keskipisteessä on henkilön profiili ja se kaikki mitä pelkkä liikahtaminen tuottaa muiden virtaan. Eli se on mukava ja luonteva vain tietynlaisille persoonallisuuksille, ja sellaisille, jotka ovat kokemuksen kautta tottuneet avoimeen verkkopresenssiin. Mutta onko se tosissaan se tapa, jonka pitäisi olla kaikille ihmisille luonteva? Eikö välineiden pitäisi tukea paremmin erilaisia temperamentteja ja työskentelytyylejä, eikä pakottaa kaikkia samanlaiseen malliin?

Sarin juttu ja oma kommenttiti alimmaisena, jossa yritän tuota samaa pointtia tuoda esiin. Se on kyllä hieman epäselvässä muodossa mutta ehkä saatte kiinni tästä?

“Tarkoitan somevastustajilla henkilöitä, jotka tieten tahtoen tai tahtomattaan estävät tai ainakin hidastavat verkon ja somen tehokasta käyttöä viestinnän ja vuorovaikutuksen edistämisessä.

Viime kuukausina olen törmännyt somevastustajiin monissa eri yhteyksissä, niin työn, harrastusten kuin vapaaehtoistoiminnankin piirissä. Vaikka konteksti on aina erilainen, tuntuu keskustelussa olevan paljon samaa.”

http://sariveikkolainen.com/2014/02/27/meille-on-tulossa-uudet-nettisivut-ja-muut-kuolemattomat-lausahdukset/

“Tuttuja juttuja! Hallittu perinne vs nopea ja kaoottinen uusi maailma. Varmasti monella tavalla pelottavaa. Olen periaatteessa joustavan ja nopean viestimisen kannalla mutta yksi juttu on alkanut pohdituttamaan tässä erilaisten ESN -ratkaisujen, FB:n ja Twitterin käytön keskellä: vaikka joustavuus ja yksilöllisyys ovat periaatteessa niitä argumentteja, joilla itsekin noita ratkaisuja yritän edistää, on niissä yksi iso ongelma. Ne pakottavat kaikki kuitenkin aika kapeaan tapaan toimia:

– oletus on että kaikki on julkista (sama kuin tulisi seminaariin ja alkaisi huutaa kaikille sen sijaan että menisi vaikka suoraan samojen tavoitteiden kanssa painiskelevien kanssa yhteiseen pöytään ratkomaan ongelmia)
– toistaiseksi vielä liian vähän selkeitä ja helppoja tapoja filtteröidä itselleen oleellisia virtoja isojen massojen keskeltä

Eli mun mielestä tällä hetkellä nämä kaikki ratkaisut tukevat liian kapean kaltaista työskentelyä ja ehkä enemmän aika ekstroverttimäistä verkkoviestintätyyppiä. Uskon kyllä että silti kannattaa opetella sillä välineet varmasti kehittyvät mutta ymmärrän että sähköpostin uumenista on vielä liian iso harppaus hypätä sinne areenan keskipisteeseen :)”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s