Lue Ja Hämmästy Tästä Lainauksesta Miten Teksti Ei Olekaan Kuollut 2014

Roger Säljö kertoo miksi teksti on niin kovin tärkeää – jopa näin online-videon ihmeellisellä aikakaudella.

“Yksi selvemmistä tavoista, joilla teksti myötävaikuttaa ihmisten ympäristökäsityksen muuttumiseen, on se, että se vapauttaa yksilön viestinnän ajan ja paikan kahleista. Teksti ei puheen tapaan ole riippuvainen siitä, etä viestin muotoilija ja sen vastaanottaja ovat samassa paikassa samalla hetkellä. Päinvastoin, se voi liikkua ajassa ja paikassa. Lukija voi ottaa osaa muilta ajoilta ja muista osista maailmaa peräisin peräisin oleviin kuvauksiin ja kertomuksiin. Hän voi lukea eksoottisista paikoista ja maista ja ottaa vaikutteita vieraista tavoista ja yhteiskuntajärjestyksen muodoista. Tällä tavoin oma näköpiiri laajenee dramaattisesti.”

Eli, kuten Jörn Donner sanoi jossain mainoksessa, “lukeminen kannattaa aina”. Mutta mitä tehdä jos kirjat eivät oikein maistu, eikä lehtien tai blogien tai edes twiittien lukeminen huvita tai siinä ei näe mitään arvoa? Tai jos tilanne on niin paha että suurin osa nautitusta tarinasta tulee hassujen videoiden muodossa, joissa joku kaatuilee tai joku julkkis/ministeri on humalassa?

Siinä tapauksessa kannattaa ottaa ehkä yhteys tähän tahoon, lukemisen personal traineriin:

http://kirjastolehti.fi/artikkelit/artikkeli/324/lukemisen-personal-trainer/

 

Advertisements

2 thoughts on “Lue Ja Hämmästy Tästä Lainauksesta Miten Teksti Ei Olekaan Kuollut 2014

 1. Mielenkiintoisia blogauksia sulta Marko tulee lähes koko ajan. Keep up good work 🙂

  Kyllä viedotutoriaalit jne. ovat hienoja ja käytännöllisiä. Esim Khan Academyn algoritmi- ja ohjelmointitutoriaalit opastavat hyvin, kun saa katsoa kuvaa kuinka jokin asia tehdään.

  Tästä huolimatta, luetun oppiminen ja erityisesti sen jääminen pysyvään muistiin on mielestäni parempi kuin videon kautta opitun. Katsoisin videoiden olevan ikään kuin lisäystä perinteiseen tapaan oppia ja selvittää asioita, eli lukemiseen.

  – “Mutta mitä tehdä jos kirjat eivät oikein maistu, eikä lehtien tai blogien tai edes twiittien lukeminen huvita tai siinä ei näe mitään arvoa?”

  Kaikki me tosin opimme eri tavoilla. Ne joille perinteinen lukeminen ei maistu, videotutoriaalit jne. ovat varmasti iso apu. Oppimisessa päämäärä on tärkeämpi kuin matka.

  1. Kiitos 🙂

   Video toimii hyvin joissain tapauksissa, niin hyvin että sen kanssa on vaikea kilpailla. Esim. minkä tahansa fyysisessä maailmassa tehtävän asian esittely onnistuu kätevästi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s