Jaakko Heinimäen kulttuurikasvatus ja -stressinpurkumetodi

Tykkään lukea kirjoja, olen tykännyt niin kauan kuin muistan. Välillä on kausia että “ei ehdi” mutta pyrin siihen että luen niin paljon hyviä romaaneja kuin mahdollista. Kirjaan uppoutuminen tekee jotain sellaista minkä lähellekään ei pääse uutisia tai blogeja tai statuspäivityksiä lukemalla.

Eräässä koulutuksessa legendaarinen Jaakko Heinimäki kertoi hänen suosittamansa menetelmän työasioista irrottautumiseen: hyvän kaunokirjallisuuden lukeminen. Kun uppoutuu johonkin tiiliskiviromaanin maailmaan, arjen tuskat unohtuvat ainakin joksikin aikaa. Olen tätä testannut usein ja huomannut sen toimivaksi.

Nyt olen Sivistyksen käsikirja -kirjan innoittamana alkanut “projektin”, jossa tavoitteeni on lukea mahdollisimman paljon klassikkokirjoja eri aikakausilta ja eri maista. Joulun jälkeen on tullut luettua Tohtori Faustus, Lasihelmipeli, Idiootti, Gulliverin Retket sekä Täällä pohjantähden alla, kaikki näistä todella hyviä kirjoja, joita uskallan suositella. Seuraavaksi lähtee Sota ja rauha, jonka varasin kirjastosta. Lukulista on pitkä, siellä odottaa Musil, Proust, Gogol, Cervantes ja vaikka mitä. Olen lukenut “klassikkoja” aikaisemminkin mutta satunnaisesti ja sattumanvaraisesti.

Klassikkojen lukemisessa on mielenkiintoista miettiä samalla missä maailma on mennyt kirjoitushetkillä ja niiden kautta saa paremmin irti uudempien kirjojen loppumattomista kirjallisuusviitteistä. Siitä tuli mieleen että luin myös äsken uudemman kirjan nimeltä Haiteksti, jossa on aivan mahtavaa tällaista irrottelua.

Mikä on paras klassikkokirja, jonka olet lukenut?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s