Miten olla tavoitteellisesti läsnä #some :ssa olematta tietoahmija? #tietoläski

Järjestöjen, seurojen, firmojen ja liittojen edustajien on hyvä olla jollain lailla somessa läsnä, vaikka ainakin siksi että tietäisivät mistä alalla puhutaan, kuten Anne Lindfors opastaa hyvässä Twitter -tiivistyksessään. Uskon että se on hyvä idea, vähän samasta syystä kuin on hyvä olla yleensäkin perillä oman alansa liikehdinnästä muiden medioiden ja kirjallisuuden ja ihmisten tapaamisen kautta. Some on vain tämän päivän keino olla ihmisten kanssa tekemisessä ja välittää tietoa, ei sen ihmeellisempää.

Asialla on tietysti kääntöpuolensa ja uhkakuvansa. Yksi uhkakuva, joka ei ole ihan tuulestakaan temmattu, on se että läsnäolo muuttuu jatkuvaksi ja pakonomaiseksi kaikenlaisen tiedon haalinnaksi, joka johtaa siihen että ihmisen aivot lihovat roskan määrästä, vähän samoin kuin länsimainen ihminen on lähtenyt paisumaan fyysisesti halvan roskan yleistyessä ruokakaupoissa ja ravintoloissa. On helppo ottaa liian isoja kulauksia tietovirran sokerisesta sisällöstä ja hukata oma fokuksensa. Tästä kirjoittaa hyvin Pauli Komonen: http://paulikomonen.com/2014/02/02/kun-informaatiodieetti-narastaa/ Tiedän kokemuksesta millaista on olla liikaa “läsnä” ja miltä tuntuu tietoähky, kuten varmaan sinäkin tiedät.

Miten välttää tämä ja silti saada jotain hyötyjä irti tästä kaikesta? Tässä pari itse kokeilemaani vinkkiä, kerro jos sinulla on hyviä käytäntöjä:

  • mieti, mitä tavoittelet, kirjaa vaikka ylös (huom! jos sinulla on tavoitteita, se ei tarkoita ettetkö voisi myös olla somen viihdekäyttäjä välillä, tämä ei ole mustavalkoista. Kunhan tiedostat että tykkäyksien haaliminen selfie -kuville ei välttämättä edistä optimaalisesti vaikkapa järjestösi tiedonvälityksen laatua)
  • ymmärrä, että aikasi on rajallinen, tee itsellesi ajat, jolloin olet läsnä somessa ja pidä niistä pääosin kiinni – 24/7 -läsnäolokin voi olla joillekin sopiva(?) mutta pidä huoli että sinä teet valinnan, ei joku muu, saatika ne palvelut, joita käytät
  • huomioi virkeystasosi ja keskittymisen vaatima energia: jos sinun tarvitsee tehdä vaikkapa joku keskittymistä vaativa kirjoitustyö heti aamusta, älä sukella someen ennen sitä – sukellus voi johtaa siihen että huomaat ja tartut miettimään jotain tosi mielenkiintoista keskustelua, jolla ei ole mitään tekemistä minkään kanssa vaikka herättääkin tunteita, ja päivän paras energiasi valuu somen pohjattomaan viemäriin
  • ole tarkkana siitä keitä seuraat ja tee aina välillä karsintaa – esim- guykawasaki -tyyppiset satunnaisia linkkejä jakelevat “julkimot” saattavat täyttää virtasi kivoilla mutta täysin randomeilla sisällöillä, jotka löytäisit halutessasi itsekin menemällä vaikka reddit:iin tai vastaavaan palveluun
  • tarkista aina välillä ovatko tavoitteesi menneet eteenpäin – esim. on mahdollista että on onnistunut saamaan todella paljon seuraajia tileilleen eri palveluissa olemalla siellä aktiivinen ja läsnä mutta jos käyty keskustelu on edistänyt vain omaa huomionkipeyttä tai egon pönkittämistä, onko se hyvä vai huono tavoitteiden kannalta? Riippuu varmasti tavoitteista mutta numeroiden sokea tuijottaminen voi viedä sivuraiteille.
  • mieti mitä julkaiset ja jaat – hyödyttääkö jakamasi sisältö sinun tai edustamasi järjestön / seuran yms tavoitteita? haittaako se niitä?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s