Projekti käyntiin: avoin keskustelu podcast-näköradio-bloggaus -yhdistelmällä #bloggaus #cmadfi #striimaus

Tein viime keväänä sarjan lyhyitä 10-20min livehaastatteluja kahvakuulaurheilublogini puolelle Google+ Hangout:lla. Se oli mukava kokeilu ja nyt ajattelin jatkaa sitä mutta tällä kertaa muulla kuin urheiluteemalla ja tavoitteeni on tehdä haastattelujen lisäksi paneelikeskusteluja samalla rennolla otteella.

Tarkoituksenani on tehdä näitä jonkinlainen sarja, en tiedä vielä kuinka pitkä. Aiheena on löyhästi “tavoitteellinen toiminta verkkoyhteisöissä”. Alunperin kimmoke koko viime vuoden kokeiluun tuli itse asiassa CMADFI -tapahtumasta ja siellä käydyistä keskusteluista. Nyt tänä vuonna samat kiinnostavat aiheet nostivat päätään, joissa haluaisin mennä hieman pintaa syvemmälle tai josta mielestäni ei ole tarpeeksi materiaalia ja sen sijaan että valittaisin sen puutteesta kuten tavallisesti teen, kokeilen tehdä sitä itse.

Muutamia esimerkkejä aiheista, joita haluaisin käydä läpi (olettaen tietysti että saan houkuteltua mukaan keskustelukumppaneita). Nämä ovat vielä hiomattomia otsikoita ja suuntaa antavia:

 • tavoitteellinen bloggaaminen (tämä on jo sovittu, Hanna Takala tulee mukaan ensi viikolla, siitä tarkemmin myöhemmin)
 • miten motivoida yhteisö toimimaan esimerkiksi tapahtumanjärjestämisessä?
 • mikä ylipäänsä on yhteisö ja yhteisömanageri? Mikä yhteisömanageri oli ennen nettiaikakautta?
 • tavoitteellinen sosiaalinen median hyödyntäminen järjestötoiminnassa?
 • miten vaikuttavuus mitataan? Onko some -vaikuttavuus harhaa?
 • voiko verkoston toimintaa tarkastella jotenkin muutenkin kuin MuTu:lla? Verkostoanalyysi avuksi?
 • henkilöbrändäys ja -leimautuminen? Onko oikeasti viisasta että jokainen väkisin brändäisi itsensä?

Miksi sitten keskustelu? Eikö nämä asiat voisi vain hoitaa bloggaamalla tai tekemällä slideshare -esityksiä?

Tarkoitukseni on kutsua itseäni viisaampia ihmisiä mukaan keskusteluun ja toimia lähinnä fasilitaattorina ja kyselijänä. Uskon että näin lopputulos on parempi ja monipuolisempi. Oma tavoitteeni tällä toiminalla on oppia paremmaksi video/ääni -ilmaisussa, fasilitoinnissa, bloggauksessa ja näiden eri aiheiden ymmärtämisessä. Minua kiinnostaa digitaalisten välineiden ja sosiaalisen median tavoitteellinen hyödyntäminen ja se miten muut näitä hyödyntävät. Projekti on kaupallisesti sitoutumaton ja teen sitä ihan yksityishenkilönä.

Miksi kukaan lähtisi tällaiseen mukaan? Mitä hyötyä siitä on?

Uskoisin että tästä saa ainakin: uusia jänniä kokemuksia, oppia live-esiintymisestä, tilaisuuden kertoa omista projekteistaan aiheisiin liittyen ja käytännön tietoa siitä mihin tällainen tekemisen tapa soveltuu. Jos inhoat katsoa itseäsi videolta, mukana voi olla myös siten että pelkkä ääni kuuluu. Systeemillä on mahdollisuus jakaa myös ruudulta jotain, esim. omaa aiheeseen liittyvää materiaaliaan videokuvan sijaan.

Miten pääsee mukaan?

Jos sinua kiinnostaa osallistua haastatteluun tai paneeliin tällaisten aiheiden tiimoilta livenä, ole yhteydessä. Voit myös ehdottaa aiheita kommenteissa. Teen niin että kutsun joka tapauksessa mukaan ainakin aluksi ihmisiä, joiden tiedän tietävän aiheista ja katson mihin se johtaa.

Ok, hyvältä kuulostaa mutta miten asia etenee käytännössä?

Prosessi menee suunnilleen näin, riippuen mitä sovitaan ja halutaanko esim. ottaa etukäteen kysymyksiä ja halutaanko ottaa ihmisiä mukaan lennosta Hangoutiin:

 • sovitaan päivä ja aihe ja porukka
 • avataan keskustelu joitakin päiviä ennen kaikille, joko twitteriin tai google -dokkariin
 • avataan sovittuna päivänä linjat ja testataan tekniikka
 • laitetaan live päälle ja julkaistaan video samalla, joten sitä voi seurata suorana (jää myös talteen youtubeen myöhemmin katsottavaksi)
 • keskustellaan ja nautitaan tilanteesta, reagoidaan mahdollisiin lähetyksen aikana tuleviin kysymyksiin

Helppoa!

Alla vielä tekniikkaa ja vanhojen juttujen linkkejä.

Idea on siis tämä:

tee Hangout on Air jonkun / joidenkin kanssa ja upota samalla siitä striimautuva youtube video -blogiisi. Samalla kun keskustelette, blogisi yleisö voi seurata keskustelua livenä

Tämä tapa on minulle mukava, sillä siinä asia hoidetaan hyvin nopeasti ja tehokkaasti, materiaali on samantien julkaistu ja siihen voi osallistua sekä etukäteen, tekemisen aikana että sen jälkeen. Tällä tavalla ei saa ehkä kiillotettua jälkeä mutta minua ei haittaa että inhimillisyys ja rosoisuus näkyy  ja kuuluu. 🙂

Hangout -“ohje”

http://marksgs.wordpress.com/2013/03/16/miten-tehda-livehaastattelu-blogiin/

Vanhat jutut:

http://marksgs.wordpress.com/category/tlr-live/


2 thoughts on “Projekti käyntiin: avoin keskustelu podcast-näköradio-bloggaus -yhdistelmällä #bloggaus #cmadfi #striimaus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s