#seonvainitsestäkiinni on uusi kalsaritonttujen businessplan?

Muistatko South Parkin kalsaritonttujakson? Siinä oli tonttuja, jotka keräsivät kalsareita, koska:

Vaihe 1: kerää kalsareita

Vaihe 2: ?

Vaihe 3: voittoa

Ja kun joku kysyi: “mikä on vaihe 2”, puheenaihetta vaihdettiin nopeasti. Se oli siinä jaksossa paljon hauskempaa kuin tässä kuvailtuna.

Joka tapauksessa, minusta vaikuttaa että tämän päivän ehkä kuumin hokema “se on vain itsestä ja omista valinnoista kiinni” tai variaatio “se on vaan asenteesta kiinni” on vähän tuollainen samanlainen kaiken ratkaiseva hokema, joka ei kestä kuitenkaan ihan hirveästi kriittistä tarkastelua mutta jota on mukava heittää oikeastaan mihin tahansa asiaan ratkaisuksi.

Esim.

“ahdistaa kun on toi jalka poikki” – “se on vaan itsestä kiinni hei miten suhtautuu”

“tein vuosia töitä ja kaikki meni konkurssin myötä, tuntuu että maailma romahtaa niskaan” – “se on vaan sun asenteesta kato kiinni, valitse parempi asenne”

“mulla on vakava perinnöllinen sairaus, ja kuolen parin kuukauden sisällä” – “se on vaan valinnoista kiinni, jokainen voi valita ja jos vaan on asennetta niin hyvin menee”

Nämä ovat ehkä tyhmiä esimerkkejä mutta ehkä olette huomanneet myös tuon hokeman jatkuvan hokemisen? Sehän on melkein kuin joku Putouksen hokema suorastaan. On paljon asioita, joissa se pätee ja toki yleensä niin kauan kuin henki pihisee, jotain asioita voi tietysti valita mutta mielestäni on lapsellista kuvitella että me yksilöinä olisimme niin irrallaan omasta sosiaalisesta ympäristöstämme ja historiastamme ja perintötekijöistämme että voisimme kivoilla valinnoilla pyyhkäistä ne sivuun.

Ehkä se on joku sellainen psyykkausläppä, jota vain kuuluu heittää kun halutaan valaa toivoa itseen ja toisiin? Ajattelen itse jotenkin niin että me toimimme hyvin kiinteässä  ja dynaamisessa vuorovaikutuksessa yhteisöjemme ja ympäristömme kanssa, ja olemme lukemattomilla tavoilla kiinni siinä mistä olemme tulleet. Me pystymme siihen mihin pystymme näiden kaikkien yhteyksien takia, yksin emme ole mitään. Voimme vaikuttaa valinnoillamme moneen asiaan mutta paljon vähemmän kuin ehkä olisi kiva kuvitella. Voin olla toki väärässäkin.

Tässä vielä pätkä tuosta South Parkista:

Advertisements

One thought on “#seonvainitsestäkiinni on uusi kalsaritonttujen businessplan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s