Juuret, veriset juuret #kulttuuri #cmadfi

Joululomalla tuli luettua oikein kunnolla, ja onneksi lomaa on vielä hetki jäljellä niin ehdin lukemaan loppuun Thomas Mannin Tohtori Faustuksen, joka on hieno kirja. Syksyllä opiskelujen alettua on sosiologia alkanut kiinnostamaan, joten tällä listalla sekin näkyy. Alunperin minun oli tarkoitus miettiä mitä kirjoja suosittelisin yhteisömanagerin työtä tekeville CMAD -tapahtumaa varten (se tarkempi lista on kyllä tulossa!) mutta ajauduin sivuteille ja saatoin ehkä jopa törmätä jonkinlaiseen kulttuuriseen kierteeseen johtavaan kirjaan.

Yhteisöt ja some

Kaikki alkoi aika viattomasti Sosiaalisen median lyhyt historia -kirjalla, jota kyllä suosittelen kaikille ns. netin parissa töitä tekeville. Oikeastaan menisin jopa niin pitkälle että pakottaisin kaikki lukemaan sen, jos siis olisin diktaattori. Ehkä paras someen liittyvä kirja, jonka olen lukenut. Mukaanlukien hauska Social Media is Bullshit. Tässä kirjassa tulee hienosti esiin se että mikään näistä uusista välkkyvistä välineistä ei ole yhteisöjen kannalta mitenkään hirveän dramaattisella tavalla uusi ja mullistava, tuovat vain paljon käteviä työkaluja lisää yhteisiä asioita edistäville ihmisille (ja toki myös muillekin puuhastelijoille).

Sitten hieman kouluun liittyen luin Zygmunt Baumanin Sosiologinen ajattelu -kirjan. Siinä on myös paljon yhteisöihin liittyvää materiaalia mutta paljon muutakin todella mielenkiintoista. En osaa oikein vielä sen kummemmin tätä kirjaa “arvostella” mutta lähtisin siitä että lukisin sen yhteisö -osuuden ainakin. Ehkä menisin jopa niin pitkälle että yleensä sosiaalisen median ja nettiyhteisöjen parissa askarteleville suosittelisin tämän lisäksi vielä jotain sosiologian peruskirjaa ja sieltä erilaisista yhteisöistä ja niiden dynamiikoista kertovia kohtia. Niitä on kiva peilata netin ilmiöihin.

Vahva suositus!

Sitten, sattumalta eräässä töihin liittyvässä koulutuksessa törmäsin näytehyllyssä lojuvaan Sivistyksen käsikirja -kirjaan, jonka on kirjoittanut Tohtori Dietrich Schwanitz. Jos et ole lukenut, lainaa välittömästä kirjastosta ja lukaise. Kirjassa Tohtori paketoi länsimaisen historiamme ja kulttuurimme kiehtovaan pakettiin, jonka jälkeen ainakin itselleni kävi niin että teki mieli lähteä tutustumaan uudella innolla erilaisiin juureviin teoksiin ja taiteilijoihin (Shakespeare, Beethoven jne), vaikka sinänsä kaikki tarinat olivat “koulusta tuttuja”. Ehkä aika oli itselleni otollinen ja siihen osui juuri sopivasti tämä teos, jonka tyyli upposi kuin vaaja vampyyriin.

Kirja vastaa esim. siihen polttavaan kysymykseen että miksi Sons of Anarchy -fanin kannattaisi tutustua tuohon alla olevaan videoon ja toki myös alkuperäisestä versiosta tehtyyn näytelmään. Tai miten paljon muutenkin länsimainen kulttuurimme on vanhan toisintoa.

http://uk.askmen.com/entertainment/special_feature_400/406_sons-of-anarchy-5-things-you-didnt-know.html

Historiaa tarjosi myös James Gleick:n Informaatio, jota suosittelen taas ainakin vähintään kaikille informaatioalalla oleville ja tiedonvälityksestä kiinnostuneille. On hurjaa huomata miten vahvoja visioita tulevaisuudestaan eli meidän nykypäivästämme ovat esittäneet lennättimen keksijät tai ensimmäisen tietokoneen suunnitelmia tehneet. Hauskimpia asioita ovat ne kaikki muutosvastarinnan ilmiöt, jotka ovat liittyneet kaikkiin viestintävälineisiin toistensa perään. AdLibriksen sivuilla hyvin tiivistettynä:

“Teoksen laaja näkökulma piirtää kokonaiskuvan siitä, kuinka tieto ja informaatio ovat muuttaneet ihmistä, hänen tietoisuuttaan ja elämäänsä ylipäänsä – siitä, kuinka kulttuuri rakentuu viime kädessä juuri eri aikakausina eri muodoissa välitetylle informaatiolle.”

Lisäksi tuli luettua Michel Foucaultin vaikuttavaa kirjaa Sanat ja asiat mutta tässä vaiheessa en siitä osaa sanoa oikein mitään 🙂 Palaan sen pariin varmasti myöhemmin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s