Mietitäänkö näitä meidän toimintatapoja … HEI KATSO VÄLKKYVÄ SOMEVÄLINE!! #esn

Lainaus Yrjö Engeströmin kirjasta Ekspansiivinen oppiminen ja yhteiskehittely työssä (vuodelta 2004):

“Välineitä voidaan käyttää monin tavoin. Varsinkin teknisesti vaativa ja mutkikas tai vaikutuksiltaan vahna väline voi muodostua itsetarkoitukseksi, korvikekohteeksi, joka syrjäyttää alkuperäisen ongelman.

Tietotekniikassa tämä välineen muuttuminen korvikekohteeksi on vielä yleisempää.”

Kuulostaako tutulta? Varsinkin tänä päivänä puhutaan paljon tietotyön tehostamisesta ja yhteistyön tekemisestä erilaisilla uudenlaisilla verkkovälineillä. Esim. kuuma aihe on organisaation sisäinen sosiaalinen verkostotyökalu, enterprise social network eli ESN.

Jotenkin tuntuu että vielä ollaan aika alussa näiden värkkien kanssa ja harva oikeasti miettii sitä työn tehostamista analyyttisesti (itsekin sorrun tähän) vaan huomio menee pintaan ja sinänsä hienoihin teknisiin mahdollisuuksiin.

“hei kato sä voit niinku jakaa kuvia kaikkien kanssa tällai pyyhkäisemällä!! – öö mutta miten se auttaa mua tässä mun tiimin tavoitteessa? — eiku nyt sä et tajuu, ootsä joku digisyrjäytynyt vai?”

Itsekin siis olen digi-intoilija ja lapset on monta kertaa heitetty pesuvesien mukana metsään, jota ei ole nähty puilta. Oikeastaan vasta kun olen tässä muutaman vuoden tehnyt töitä ESN -maailmassa alan nähdä mikä on mennyt itseltäni sekä mielestäni näiden ratkaisujen toimittajilta pieleen. Liika keskittyminen tekniikkaan ja “uutuuteen” on estänyt näkemästä sen mikä on oleellista: miten se työ aidosti kehittyy, mitkä ovat ongelmia, joita yritetään ratkaista ja miten ne voidaan ratkaista paremmin jollain uudella välineellä?

Tutustuin tuohon Engeströmin kirjaan sattumalta työn ohessa vastikään aloittamieni kasvatustieteen perusopintojen kautta. Voin suositella kaikille ns. someintoilijoille, toki varmaan tämä on monelle jo tuttu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s