Onko #quantifiedself uusi ja vanha Plan-Do-Check-Act?

Tykkään ajatuksesta, että kaikki liikuntani, unen määräni ja vaikka stressitasoni kerättäisiin jotenkin automaattisesti talteen ja voisin katsella niitä tietoja itsekseni tai vaikka tulevaisuudessa yhdessä lääkärin kanssa. Olisi kätevää jos vaikka näkisin jos oikeasti ruokavaliostani, tai jonkun muun perheenjäsenen ruokavaliosta puuttuu jotain olennaisia vitamiineja.

Näen tällaisen quantifiedself -toiminnan samassa jatkumossa kuin vanhan koulun ruutuvihkoon kirjatut treeni- ja ruokapäiväkirjat, paitsi että se on teknisesti hienostuneempaa, ja että osa tai kaikki vanhasta on automatisoitu.

En tiedä miksi mutta mielikuvani kuntoilijoista on se, että vain harva on tavoitteellinen ja kirjaa jonnekin edistymistään ja analysoi edistymisen syitä ja toisaalta tekemiensä asioiden seurauksia. Ehkä olen väärässä ja tätä tehdään paljonkin? Joka tapauksessa, tällaisille ihmisille uudet automatisoidut tiedonhankintavat ovat varmasti oikein miellyttäviä. Itse ainakin haluaisin että kaikki seuranta olisi täysin automaattista, jolloin se ei jäisi siitä kiinni että unohdan kirjata jotain jonnekin.

Mutta onko uudessa teknologiassa jotain aidosti uutta, pääsemmekö jotenkin “eteenpäin”, vai onko kyse “vain” vanhan Plan, Do, Check, Act -metodin evoluutioaskelista?

http://en.wikipedia.org/wiki/PDCA

 

Periaatteessa tavoitteellisessa toiminnassa on joka tapauksessa nämä elementit läsnä, oli sitten ihon alla mikrosiruja tai kirjataanko tiedot vihkoon. Suunnitellaan, tehdään, tarkistetaan ja tehdään korjausliikkeitä. Periaatteessa ainakin uudet seurantamenetelmät tarjoaisivat kaikille loistavat mahdollisuudet toteuttaa tätä, ja mielenkiintoista olisikin nähdä vaikuttaisiko helposti saatavilla oleva oma terveystieto sellaisten ihmisten käyttäytymiseen, joita ei tällainen analyyttinen toiminta voisi vähempää kiinnostaa? Voisiko tieto motivoida uuteen suuntaan? Vai jääkö tiedon hyödyntäminen vain pienen porukan harrastukseksi?

 

http://en.wikipedia.org/wiki/PDCA

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s