Epäsosiaalinen some ja hypetyksen ansiot

Miia Kososen blogiteksti tiivisti hyvin asian joka on vaivannut jo pidempään: miksi kohkaamme siitä että tietoa ja asioita voi jakaa verkossa, vaikka sitä on voinut tehdä jo iät ja ajat?

“For that small percentage of people who today produce most of the content in social media, much of its logic and limits have long been obvious. However, there is still a huge mass of non-active users and organizations, to whom everything around the social Web is rather new. Just think about older generations, poorly connected people, developing countries, traditional product manufacturers, not to mention a few public sector organizations. Learning is on its way.”

Eli, pienelle osalle porukkaa tämä kaikki on harjoittelun ja tekemisen kautta ollut itsestään selvää mutta nyt FB:n ja muiden myötä ymmärrys leviää laajemmalle. Olen itsekin osa tuota pientä prosenttia, olen nettinörtti ja puuhastellut asian parissa vuodesta 1996 lähtien ainakin. Nyt kuitenkin on menossa joku laajempi oivalluksen aalto, koska aiheesta hehkutetaan hirvittävästi. Ja hyvää siinä on toki se että useampi oppii.

Toinen ilmiö, joka ehkä johtuu tästä on sitten tämä massiivinen “sisällön” suoltaminen eri kanaviin ja kutsumalla sitä somen hyödyntämiseksi:

“We even label the idea of open sharing as “social”, even if pumping out pics, videos or text onto social media is by no means more social than putting a notice on the wall in the traditional coffee room. Unless there are people with whom you interact, engage in conversations, get feedback and process your content further. “

Lukekaa Miian teksti, siinä on hyvin tiiviisti avattu historiaa ja tätä päivää:

http://tohtorilletoita.wordpress.com/2013/10/11/changes-in-online-community-thinking-1/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s