Miten digitaalista kuntoa voisi kehittää? #digifitness #tietotaidot

Elämme totaalisen hassuja aikoja. Iso, jopa suunnaton, murros on menossa siinä miten helppoa ja kätevää on kommunikoida kenen tahansa kanssa yli rajojen ja hakea tietoa. Toisaalta, on isoja kuiluja siinä miten ihmiset osaavat yleensä näitä mahdollisuuksia käyttää.

Esim. “Miljoona työikäistä hallitsee tietokoneet heikosti” : http://www.hs.fi/kotimaa/a1381207595548?jako=dff7ae64196e8f60ba2b36a6e1fdcdff

Miten me olemme tällaisessa tilanteessa ja mitä sille voisi tehdä? Onko kyse asenteista vai ovatko systeemit liian vaikeita käyttää? Ollaanko takertuneita johonkin tiettyyn aikakauteen ja kuvitellaan että kehityksen voisi vain sivuuttaa?

Viestintävälineet ovat kehittyneet, silti siellä taustalla on ihmisen tarve kommunikoida lajitovereiden kanssa. Silti, usein näihin pieniin kehitysaskeliin suhtaudutaan kuten alla olevassa kuvassa:

Voisi ehkä jopa ajatella, että tuon toisille viestinnän voisi nähdä sellaisena juttuna, jota tehdään aina, mutta välineet hieman muuttuvat. Sen sijaan että tappelisi vastaan, voisi opetella perusteet ja käyttää sitten parhaaksi näkemällä tavalla?

Mielestäni pitäisi mennä kohti sellaista hieman rennompaa oppimisen asennetta, kuten tässä jutussa osuvasti kerrotaan:

“Nuorisotyöntekijöiden toisinaan poteman ‘osaamattomuuden’ sijaan tulisi löytää rohkeutta tutustua ja opetella asioita yhdessä nuorten kanssa – ja nuorten opastuksella. Tietoteknologisten taitojen kartuttamisessa on kyse nimenomaan valmiudesta oppia uutta, etsiä tietoa ja seurata aktiivisesti ympäröivää maailmaa ja sen innovaatioita. Keskeiseksi nousee myös sen ymmärtäminen, ettei kukaan voi hallita ja osata kaikkea, vaan on osattava ja uskallettava kysyä neuvoa vaikka kollegalta, nuorilta tai naapurilta, taikka internetin yhteisöistä. Näitä oppimisvalmiuksia nuorisotyön arjessa voidaan edistää niin työntekijöissä kuin nuorissakin. “

http://verke.org/ajankohtaista/viikon-nakokulma/item/289-nuorisotyo-tukemaan-nuorten-it-taitojen-oppimista

Mielestäni tämä on tärkeä asia, joka koskettaa muitakin kuin digi-intoilijoita, ja nimenomaan muitakin. Miten voimme taata että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus pärjätä digitaalisessakin ympäristössä. Tai oikeastaan siirtyä Outi Lammin ja Varpu Tavin kuvaamaan ajatukseen “digifitness:sta”, jossa digitaalisuus ei ole mikään erillinen asia vaan osa elämää.

“Digifitnessissä tärkeintä on asenne: halu ymmärtää, miten maailma toimii nyt ja miten mahdollisesti tulevaisuudessa. Kanssakäymisen, työnteon ja viihteen kuluttamisen uudet tavat asettavat uudenlaisia haasteita terveydelle. Digikuntoinen ihminen ottaa vastuun omasta osaamisestaan, hän on motivoitunut uusien teknologioitten haltuunottamisesta. Digifitit ovat terveen kriittisiä, kaikkea ei pidä ottaa annettuna eikä kaikkeen pidä rynnätä mukaan – tai kaikkea torjua ihan periaatteesta.”

http://www.outilammi.com/2013/09/digifitness-terveyden-uusi-ulottuvuus.html

Minua kiinnostaa työskennellä jollain tavalla tämän ilmiön parissa tulevaisuudessa. Mietin että mitä voisin tehdä että harvempi olisi siinä tilanteessa että digitaalinen osaaminen olisi este hyvälle elämälle. Auttaisiko koulutus?

 

Advertisements

2 thoughts on “Miten digitaalista kuntoa voisi kehittää? #digifitness #tietotaidot

  1. Hieno ajatustapa! Digi-intoilu karkaa välillä lapasesta (syyllistynyt tähän itsekin). Intoilun sijaan on tärkeää hallita perustaidot ja nähdä digitaalinen kommunikaatio välineestä tai kanavasta riippumattomana mahdollisuutena viestiä laajemmin, avoimemmin ja nopeammin. Digifitneksen ei tarvitse olla steroideilla pumpattua pullistelua, vaan pyrkimystä sopusuhtaiseen kimmoisuuteen 🙂

    1. Tykkään tuosta Outin ja Varpun keksimästä ajatuksesta. Digitoiminnassa voi nähdä paljon vertailukohtia kuntoiluun. Se voi olla hauskanpitoa, tavoitteellisempaa toimintaa tai sitten ylitekemistä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s