Vanhemmat uhkaavat lakolla fyysisesti passivoivaa koulua! #liikunta #koulu #työ

Aloitin opiskelemaan tällä viikolla intoa täynnä avoimessa yliopistossa aikuiskasvatustiedettä ja tänään aiheita olivat mm. kasvatusfilosofia, kasvatussosiologia ja kasvatuspsykologia. Luennolla tuli mieleen kuvitteellinen skenaario, jossa heräisimme yhteiskuntana isommin siihen, että nykyinen koulu- ja toimistotyökulttuurimme tuhoaa meidät fyysisinä olentoina ja kirjoittelin oppimispäiväkirjaan tällaista:

Oman harrastuksen kautta kiinnostaa se, että miksi meidän koulutusjärjestelmämme ei tunnu huomioivan sitä, että kasvava fyysinen passiivisuus on iso uhka hyvälle elämälle? Kasvatusfilosofiselta kannalta fyysisyyden ohittaminen kokonaan tuntuu kummalliselta. Miksi liikunta on oma oppiaineensa, joka on kuitenkin enemmän urheilupohjaista toimintaa kuin arkiaktiivisuutta? Mitä pitäisi tapahtua että vanhemman nousisivat barrikadeille sellaista koulua vastaan, jossa vain istutaan pulpeteissa päivät pitkät?

Tuntuu että liikkumattomuuden vaikutuksista ovat huolissaan lähinnä liikunta-alan ihmiset sekä lääketieteet edustajat. Miksei sitä puolta tuoda voimakkaasti esiin että fyysinen aktiivisuus edistää oppimista ja muutenkin älyllistä toimintaa? Miten voidaan jättää liikkuminen vain yksittäiseksi oppiaineeksi, eikö se pitäisi integroida kaikkeen tekemiseen siten että myös työelämään jäisi malli siitä että pitkään paikallaan istuminen ei olisi normi vaan outoa? 

Nyt fyysinen aktiivisuus on jätetty kokonaan yksilöiden harteille. On erilaisia harrastuksia ja lukemattomia tapoja heilutella raajojaan mutta kaikki isot rakenteet suosivat paikallaan röhnöttämistä ja mahdollisimman pientä rasitusta. Mielestäni kuvio ei toimi, porukka on surkeassa kunnossa ja suunta on huono. Miten tähän saadaan muutos?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s